Velkavivulla ja kovalla riskillä – Miltä kuullostaa?

Published on Author TakuLeave a comment

Voisitko laittaa kaikki rahasi vain yhteen sijoituskohteeseen?

Miksi ihmeessä kukaan tekisi niin? Kaikki sijoitusoppaathan neuvovat tekemään päinvastoin.

Entä jos sijoituksen arvo laskee? Menetän kaikki rahani!
Tappiota kaihtaville sijoittajille löytyy paljon sijoituskohteita. Esimerkiksi säästötililtä saa omaisuudelleen korkoa lähes riskittä. Vain pankin meneminen vararikkoon voisi vaarantaa säästöt.

Pankkitilin korko ei kuitenkaan päätä huimaa. Siksi moni sijoittaja hakee korkeampaa tuottoa pörssiosakkeista tai yksityislainoista.

velka ja riski

Osakkeet eivät ole riskitön sijoituskohde. Pörssiyrityskin voi mennä konkurssiin. Silloin sijoittaja menettää kaiken. Yksi osake ei siis taida olla hyvä vaihtoehto ainoaksi sijoituskohteeksi. Sen sijaan Seligsonin Eurooppa-indeksirahasto sijoittaa 150 osakkeeseen. Yksittäisten yritysten talousvaikeudet eivät juurikaan vaikuta rahaston arvoon. Rahaston arvo liikkuu samaan suuntaan kuin eurooppalaiset osakkeet keskimäärin.

Tämän tiedon valossa indeksirahaston tappioriski vaikuttaa pienemmältä kuin yksittäisen osakkeen. Mutta tarvitseeko sijoituksia hajauttaa vielä eri indeksirahastojen kesken, vai riittääkö yksi? Entä jos Eurooppaan iskee lama, joka vie kaikkien osakkeiden arvot pohjamutiin vuosikymmenien ajaksi? Ajatus ei ole mahdoton. Näin tapahtui esimerkiksi Japanissa 1990-luvulla.

Kun sijoittaja ostaa lisäksi Yhdysvaltoihin sijoittavaa indeksirahastoa, hän laajentaa sijoitussalkkuaan toisella 150 osakkeen setillä. Markkina-alueeseen liittyvä riski puolittuu, koska sijoitukset jaetaan kahtia Euroopan ja Yhdysvaltojen kesken.

Entä jos se lama iskeekin koko maailmaan? Silloin ainakin sijoituksien arvo laskee!
Maailmanlaajuinen lama ei ole mitenkään harvinainen tapahtuma. Sijoittaja kohtaa todennäköisesti sellaisen useita kertoja elämänsä aikana. Ne ovat kuitenkin yleensä ohi muutamassa vuodessa. Muutaman vuoden kurssilasku ei kaada sijoittajan taloutta, jos hänen tavoitteensa on sijoittaa vuosikymmenien ajan. Eikä ole hyvä jos joutuu sijoittana turvautumaan vippeihin!

Tappiota karttava sijoittaja voi laittaa rahojaan vaikka kahteenkymmeneen rahastoon. Silloin suurimman mahdollisen tappion riski pienenee.

Yleensä sijoittaja ei pyri pelkästään minimoimaan tappiota. Hän haluaa myös sijoitukselleen mahdollisimman paljon tuottoa. Tulevaisuuden ennustaminen on kuitenkin vaikeaa. Kahteenkymmeneen rahastoon hajautettu salkku voi tuottaa vähemmän kuin kahteen. Tai sitten enemmän.

Vain yksi asia on varmaa: Sijoittaja menettää sijoituspäätösten tekemiseen käyttämänsä ajan. Se voi tarkoittaa kymmeniä tai satoja tunteja vuoden aikana, riippuen siitä kuinka moneen kohteeseen sijoittaja rahojaan laittaa. Mitä vähemmän sijoituskohteita salkussa on, sitä vähemmän niitä tarvitsee seurata. Indeksirahastoon tehtyä sijoitusta ei välttämättä tarvitse seurata koskaan. Säästyneen ajan voi halutessaan käyttää vaikka rahan tienaamiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *